Menu
Ga aan de slag met mantelzorg!

Ga aan de slag met mantelzorg!

‘Doordat we binnen onze organisatie sterk hebben ingezet op bewustwording, hebben veel mantelzorgers zich gemeld. Ze geven beter en sneller hun behoeften aan’, vertelt Jacqueline Vergeest in een interview in deze digitale publicatie. Jacqueline is Executive Management Assistant bij Bayer, lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en trots op wat bereikt is binnen de organisatie en haar rol als mantelzorg-buddy.

Aandacht voor werkende mantelzorgers is ontzettend belangrijk. Een op de vijf werknemers is mantelzorger. Meestal verzorgen zij ouders of andere familieleden. Zij zijn een onmisbare schakel in de gezondheidszorg, maar kunnen hun taken alleen goed uitvoeren met steun uit hun omgeving. Veel mantelzorgers geven aan dat zij vooral behoefte hebben aan flexibiliteit vanuit hun werkgever. Daarom sloegen de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en Mezzo, de landelijke belangenorganisatie van mantelzorgers, de handen ineen om te werken aan een mantelzorgvriendelijke geneesmiddelensector.

‘Wij weten als medicijnbranche als geen ander welke impact ziekte heeft op de levens van mensen. Aandacht voor mantelzorgers is ontzettend belangrijk want ze zijn een onmisbare schakel in de zorg.’

Kennis en ervaring
Inmiddels zijn we twee jaar verder en hebben we enorm veel kennis en ervaring opgedaan. Deze willen we graag met u delen in deze digitale publicatie ‘Aan de slag met mantelzorg’. Samen met onze leden zijn wij aan de slag gegaan met het thema mantelzorgvriendelijk werken. Inmiddels hebben tien lidbedrijven de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uit handen van Mezzo ontvangen. Andere leden zitten nog midden in het traject. Veel lidbedrijven geven aan dat het verkrijgen van de erkenning veel positieve reacties van werknemers oplevert en relatief eenvoudig is. Een van de belangrijkste succesfactoren in het realiseren van de ambities is een enthousiaste projectcoördinator of werkgroep.

Met deze publicatie willen we bedrijven binnen en buiten de geneesmiddelensector inspireren om de eerste stap te zetten om erkend te worden als mantelzorgvriendelijke organisatie. Een goede werkgever heeft oog voor de privélevens van de medewerkers. Start met bewustwording en het vergroten van de waardering voor collega’s die werk en mantelzorg combineren. Zij zijn onmisbaar in een gezonde en betrokken samenleving!

Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
Aarnoud Overkamp, General Manager Takeda Nederland